Lampile de gabarit pentru camioane si remorci

Lampile de gabarit au un rol important in semnalizarea si avertizarea prezentei vehiculelor de tonaj mare in timpul circulatiei. Ele de cele mai multe ori semnalizeaza latimea, de unde vine si denumirea de indicator latime sau indicator gabarit lateral.

In timpul circulatiei pe carosabil, lampile de gabarit lumineaza in culori bine definite pentru a arata marimea si directia de deplasare a vehiculului. Culorile utilizate pentru semnalizare si avertizare sunt alb, galben si rosu. Astfel lumina alba este orientata spre fata iar lumina rosie este orientata spre spate semnalizand directia de deplasare.

Unde sunt utilizate lampile de gabarit?

La toate masinile si vehiculele de tonaj mare se utilizeaza lampi de gabarit dar de cele mai multe ori le putem observa la camioane si remorci. La acestea este necesara semnalizarea gabaritului pentru a nu-i pune in pericol pe ceilalti participanti la trafic.

In cazul vizibilitatii reduse pe carosabil, utilizarea acestor lampi de gabarit ofera celorlalti participanti la trafic un reper important pentru a intui latimea vehiculului, astfel evitand acrosarea acestora.

Designul si materialele

Designul lampilor de gabarit poate fi multiplu, de la forme compacte si simple, pana la cele mai complicate. Depinde unde vor fi utilizate si cu ce scop. Ceea ce este comun la toate lampile, e un suport din plastic cauciucat, care ofera impermeabilitate si rezistenta.

Suportul este facut dintr-un material flexibil pentru a nu se rupe cu usurinta. Aceste lampi de gabarit, de cele mai multe ori, depasesc latimea vehiculului si pot fi agatate foarte usor iar cu un suport flexibil nu se rup atat de repede.

Tipuri si categorii de lampi gabarit

Sunt doua categorii importante, lampi de gabarit cu bec si lampi de gabarit cu led, ambele avand aceeasi destinatie dar cu randament diferit. Cele cu bec sunt o varianta mai veche si mai ieftina. Cele cu led sunt o varianta mai noua si mai fiabila a acestor tipuri de lampi.

Lampile de gabarit cu LED au o rezistenta si o durata de viata mai mare si putem spune ca au si  un aspect mai modern fata de celelalte tipuri de lampi. Se gasesc in multe tipuri si variante, de la iluminare cu un singur led pana la o serie de 2×6 leduri.

This entry was posted in Fără categorie. Bookmark the permalink.
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Prin navigarea pe acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.