Sistemele de iluminare ale autovehiculelor sunt cele mai importante din punct de vedere al conducerii preventive. Acestea se impart in doua mari categorii in functie de utilizare, sisteme de iluminare a carosabilului unde intra farurile sau diferite proiectoare si sistemele de semnalizare si atentionare numite lampi de semnalizare si avertizare.
Aceste sisteme de semnalizare si atentionare sunt montate pe partea din fata, spate sau laterala a caroseriei si semnalele lor sunt cunoscute de toti conducatorii de autovehicule fiind semnale importante despre autovehiculul in miscare.
Farurile au ca utilitate primordiala iluminarea carosabilului dar de multe ori pot fi utilizate si ca sisteme de semnalizare in caz de nevoie prin comutarea repetata de la lumina de drum pe lumina de intalnire si invers pentru a semnaliza o neregula sau pentru a atentiona. Astfel atentionand ceilalti participanti la trafic ei pot incetini sau opri in caz de nevoie pentru a elimina orice problema care poate duce la accidente.
Lampile sau proiectoarele de ceata sunt utilizate pentru iluminarea carosabilului in conditii meteorologice nefavorabile, ceata sau ninsoare abundenta. In aceste cazuri luminile de drum sau de intalnire ale farurilor sunt inutile dar prin utilizarea proiectoarelor de ceata putem crea o arie mai luminata a carosabilul din fata vehiculului pentru a vedea obstacolele din imediata apropiere si astfel sa reducem riscurile de accidentare.
Exista unele lampi numite proiectoare de lucru care au rolul de a ilumina un spatiu restrans in jurul masinii in timpul stationarii, ele in general sunt montate pe acoperisul vehicolului si sunt utilizate pentru iluminarea acestui spatiu de lucru, multe persoane insa le utilizeaza pentru masinile 4×4 in timpul calatoriilor offroad, in munti sau locuri foarte rar circulate unde lumina acestori faruri nu deranjeaza, ele neputand fi utilizate pe carosabil ca lumina de drum datorita luminii puternice pe care o au.
Lampile de semnalizare generale ofera informatii importante celorlalti conducatori auto despre intentiile de manevre executate cum ar fi semnalizarea laterala pentru curbe, schimbarea benzii de circulatie, oprire, semnalizare avarie etc.
Mai nou, intr-o singura lampa de semnalizare sunt combinate mai multe lampi de semnalizare si avertizare. In general ele compun semnalizarea laterala, lampa stop, lampa mers inapoi, avarie si o casuta reflectorizanta pentru a fi vizibila chiar daca lampile de semnalizare nu sunt pornite.
Pe langa sistemele de semnalizare generala din fata si spate mai putem vorbi si despre lampi de gabarit utilizate la vehicule mari pentru a semnaliza marimea vehiculului. Ele ofera informatii despre marimea vehiculului cat si despre pozitia in care exista prin pozitionarea lampilor avand culoarea rosie spre spate si cea alba spre sensul de mers.