Dispozitive de ridicare

Traversele - sunt mijloace de ridicat prinse cu cabluri sau lanturi de macarale, sau mijloace de transport in macarale orizontale. Sunt constructii solide executate conform DIN 15018 de catre sudori experimentati. Trebuie supuse cel putin odata pe an unei verificari tehnice pe baza DIN 15409.

Traversele trebuie alese in functie de capacitatea de ridicare si de modul de prindere al greutatii. Inainte de ridicarea sarcinii, traversa trebuie pozitionata deasupra centrului de greutate pentru a nu a aluneca sau a se desprinde din mijloacele de agatare. O atentie deosebita trebuie acordata pieselor liniare la care obligatoriu se folosesc doua lanturi (cabluri). Unghiul de inclinare a celor doua lanturi fata de verticala, nu trebuie sa depaseasca 60˚.

Eticheta traversei trebuie sa contina urmatoerele marcaje:

- capacitatea de ridicare WLL directa in Kg;

- sigla producatorului (DD);

- sigla CE;- nr. articol;

- dimensiuni nominale in mm.La livrare se primeste un certificat de atestare in care se indica documentatia pentru controalele regulate care se vor face.


Dispozitivele de ridicat cu gheara - sunt folosite pentru transportul placilor asezate vertical si sunt prevazute cu mecanisme de siguranta. Forta de tragere a dispozitivului apasa ghearele calite, prin intermediul unor parghii, asupra placii astfel incat aceasta nu se mai desprinde. Dupa transportul si asezarea placii la locul de destinatie, dispozitivul poate fi desprins numai dupa actionarea mecanismului de siguranta. Dispozitivele de ridicat au diferite domenii de grosime a placilor pe care le pot ridica, lucru de care trebuie tinut cont la alegere precum si de capacitatea de ridicare. Deasemenea aceste dispozitive se folosesc pentru ridicarea unei singure placi. Nerespectarea indicatiilor de mai sus duc la alunecarea si desprinderea placii din dispozitiv. Eticheta dispozitivului de ridicat cu gheara trebuie sa contina urmatoerele marcaje:

- capacitatea de ridicare WLL directa in t;

- sigla producatorului (DD);

- sigla CE;- nr. articol;

- domeniul in mm.