Alegerea si utilizarea chingilor si franghiilor

Chingile de ridicat, chingile de ancorat si chingi de ridicare tubulara Dolezych, sunt mijloacede limitare de tip BGR 500 si indeplinesc absolut toate cerintele DIN EN 1492 si DIN 12195. Este vorba, prin prisma acestor norme, despre benzi de ridicat cu tesatura plata respectiv franghii rotunde din fibre sintetice folosite in diverse scopuri, inclusivpentru ridicarea si transportul greutatilor. Utilizarea lor este permisa numai de catre persoane autorizate de catre intreprinzator.

Alegeti produsul in asa fel incat sa fie potrivit ca tip, lungime si mod de ancorare, greutatii care se va transporta, aceasta sa fie ridicata (acorata) in siguranta, fara a se produce miscari nedorite. Chingile de ridicat nu sunt potrivite pentru greutati cu canturi ascutite. In acest caz se folosesc mansoane de protectie. Deasemenea nu se folosesc la temperaturi mai mici de -40˚C sau mai mari de 100˚C - cele din PES si PA, respectiv mai mici de - 40˚C si mai mari de 80˚C cele din PP.

Chingile si franghiile nu au voie sa fie folosite niciodata peste capacitatea lor de sustinere. Inainte de a utiliza pentru prima data unul dintre aceste produse, trebuie verificat daca este corecta eticheta si dimensiunile sale. Nu folositi niciodata un produs deteriorat sau al carui identificator nu este sigur. Sunt date pe eticheta urmatoarele:       

- WLL - capacitatea de sustinere in modul de folosire direct, data in tone, pentru                      chingi de ridicare si franghii rotunde;       

- LC - capacitatea de sustinere in modul de folosire direct, data in daN, pentru chingi               de ancorare.

- fibra din care este confectionata

- PES - poliester, eticheta albastra

- PA - poliamida, eticheta verde

- PP - polipropilena, eticheta maro;

- lungimea utila in metri;

- anul de fabricatie;

- semnul de identificare al producatorului;

- codul/ Norma Europeana.