Cand utilizam proiectoarele de ceata?

proiectoare ceata

proiectoare-ceata

Utilizarea proiectoarelor de ceata este restrictionata in regulile de circulatie datorita luminii puternice pe care o emana. Acestea pot fi foarte periculoase daca sunt folosite necorespunzator. Legea spune ca proiectoarele si lampile de ceata pot fi utilizata doar in conditii meteorologice grele, ceata densa, ploi sau ninsori abundente. 

Ideea este ca atat proiectoarele de ceata cat si lampile de ceata pot fi utilizate doar in conditii meteorologice care limiteaza inaintarea la o viteza mica. Toamna si iarna aceste conditii meteorologice grele sunt mai frecvente, adesea putem intalni  portiuni de drum cu ceata densa sau cu ninsori abundente asa ca utilizarea proiectoarelor de ceata este justificata.

In general, masinile sunt echipate cu lampi de ceata si proiectoare de ceata, ele avand functii asemanatoare dar sunt pozitionate altfel. Proiectoarele de ceata sunt montate in partea din  fata a autoturismului iar in spate sunt montate lampile de ceata. Culoarea proiectoarelor de ceata este alba sau galbena iar lampa de ceata spate are culoarea rosie iar numarul lor permis pentru montare este de doua proiectoare de ceata in fata si doua lampi de ceata in spate.

Pozitionarea proiectoarelor de ceata

Pozitia corecta a proiectoarelor de ceata este in bara de protectie a autovehiculului in spatiul special conceput pentru acestea sau daca este proiector de ceata extern, sub bara de protectie orientat catre carosabil pentru ca lumina emisa sa nu fie deranjanta pentru ceilalti conducatori auto. Reglarea corecta a proiectoarelor de ceata elimina riscul de orbire al  celorlalti participanti la trafic care circula din sens invers.

Multi nu isi dau seama ca puterea de iluminare a proiectoarelor de ceata este mai mare decat a farurilor cu faza scurta, reglementarea insa spune ca in cazul proietoarelor de ceata la distanta de 25 de metri, puterea de iluminare nu poate fi mai mare de 1 lux pe cand la proiectoarele cu faza scurta, aceasta poate fi doar de 0,7 lux. Si acest lucru arata ca proiectoarele de ceata permit o iluminare mai puternica decat farurile generale de aceea utilizandu-le intr-un mod necorespunzator, ele ii pot deranja pe ceilalti participanti la trafic.

Chiar si lampile de ceata care sunt pozitionate in spatele autovehiculului au o putere de iluminare mai mare decat lampile de spate generale, ele avand o iluminare rosie suficient de puternica ca sa fie vizibile chiar si in conditiile nefavorabile descrise mai sus.

This entry was posted in Fără categorie. Bookmark the permalink.